Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 05, 2008

Βουλγαράκη το Ανάγνωσμα...

Λοιπόν, έχω ένα πρόβλημα.

Μετά τις διακοπές, δεν έχω απολύτως καμία όρεξη να ασχοληθώ και να γράψω ο,τιδήποτε για οποιονδήποτε πολιτικό. Εξαιρείται ο Στυλιανίδης ο οποίος με... φαγουρίζει, αλλά δεν έχω αποφασίσει να κάτσω ακόμα να ασχοληθώ επισταμένα μαζί του.

Παρ' όλα αυτά, μιας που τις τελευταίες ημέρες φοριέται πολύ το όνομα του Βουλγαράκη, αποφάσισα να αναδημοσιεύσω αποσπάσματα από το τελευταίο βιβλίο του φωτισμένου αυτού ανθρώπου που όπως θα θυμούνται οι παλιοί προτού γίνει άξιος υπουργός Ναυτιλίας, υπήρξε παραγωγικότατος υπουργός Πολιτισμού.

Η εμπειρία του αυτή λοιπόν στο συγκεκριμένο υπουργείο, αποδείχθηκε καταλυτική για τον άνθρωπο Βουλγαράκη ο οποίος επηρεάστηκε τόσο βαθιά από την ανακάλυψη του πολιτισμού που βούτηξε βαθιά και κατέληξε στην συγγραφή ενός πονήματος με τον τίτλο "Πολιτισμού Άποψη". Με τους χιλιάδες γνωστούς που έχω, κατάφερα να εξασφαλίσω πρώτος το βιβλίο καθώς και το δικαίωμα να παρουσιάσω κομμάτια του στο ευρύτερο λογοτεχνικό κοινό της πατρίδας μου.

Ιδού λοιπόν σε δικιά μου επιλογή, τα αποσπάσματα που επέλεξα, όπως τα πρωτοπαρουσίασα στην Καλύβα και τα αντιγράφω σήμερα εδώ για εσάς...



ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΠΟΨΗ - Δια χειρός Γ. Βουλγαράκη

Για τους Πακιστανούς:


“Οι Πακιστανοί είναι λαός με μεγάλο πολιτισμό και παιδεία. Δεν το ήξερα μέχρι τη στιγμή που παρακολούθησα την απαγωγή μερικών εξ’ αυτών: Οι άνθρωποι, υπέμειναν τα βασανιστήρια και τους εξευτελισμούς με τρομερή αυτοσυγκράτηση! Ειλικρινά, δάκρυσα και στεναχωρέθηκα που η ΣΙΑ ήθελε ντε και καλά Πακιστανούς. “Να σας δώσω μερικούς Αλβανούς καλύτερα;” είπα κάποια στιγμή στον υπεύθυνο της ΣΙΑ που ήτανε δίπλα μου. “Έχουμε πολλούς! Μπορώ να σας εξασφαλίσω μερικές εκατοντάδες με ένα απλό τηλεφώνημα”. Αλλά ο Αμερικανός με κοίταξε με τα μαύρα του τα γυαλιά και μου είπε “Τσκ”. Μετά απ’ αυτό, κατάλαβα ότι είχα παρατραβήξει το σχοινί και δεν ξαναέθιξα το θέμα.”

Για τον Ελληνικό Κινηματογράφο:

“Λατρεύω τον Ελληνικό Κινηματόγραφο. Παλιότερα μου άρεσε μόνο ο θερινός αλλά τα τελευταία χρόνια και ο χειμερινός έχει κάνει τεράστια βήματα προόδου. Τώρα μάλιστα με τα μούλτιπλεξ, έχεις και τη δυνατότητα να κάνεις κράτηση σε αίθουσες πριβέ που σου φέρνουν και ποτό και μπορείς να καπνίσεις.”

Για τις επιδοτήσεις:

“Πολιτισμός χωρίς επιδοτήσεις δεν γίνεται! Είναι σαν να λέμε αθλητισμός χωρίς ντόπα.”

Για την Ελληνική Μουσική:

“Η Ελληνική Μουσική είναι σε άνθηση! Ακούω πολλά για την ξένη μουσική αλλά εγώ πάντως δεν έχω ξαναδεί σε άλλες χώρες να πετάνε λουλούδια στους τραγουδιστές. Και αναρωτιέμαι: Είναι επειδή δεν έχουν λουλούδια;”

Για την Ποίηση:


Αγαπημένος μου ποιητής είναι φυσικά ο Σωκράτης. Ο άνθρωπος αυτός με τρόπο λιτό και σοφό μας δίδαξε τόσα πολλά τόσο με τη ζωή, όσο και με τον θάνατο του.

Για την Επίδαυρο:

Είναι πολύ μεγάλο το θέατρο της Επιδαύρου! Απίστευτο! Απορεί κανείς πως το φτιάξανε χωρίς γερανό.

Για τις υποκλοπές:

Θα αποκαλούσα τις υποκλοπές “μετα-πολιτισμό”, υπό την έννοια ότι πάνε τον πολιτισμό ένα βήμα πιο μπροστά. Και εξηγούμαι: Στις υποκλοπές όπως και στον πολιτισμό, κάποιος παράγει ένα επικοινωνιακό προϊόν και κάποιοι άλλοι το παρακολουθούν με ενδιαφέρον. Το κρίσιμο σημείο, η ειδοποιός διαφορά εάν θέλετε, είναι ότι στις υποκλοπές, ο δημιουργός ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΕΑΝ παρακολουθείται. Έτσι, είναι υποχρεωμένος να δίνει επί μονίμου βάσεως τον καλύτερο εαυτό του. Και ως γνωστόν, ο μοναδικός τρόπος για να φτάσεις στην κορυφή είναι η συνεχής εξάσκηση. Θεωρώ ότι ο τερματισμός των υποκλοπών ήταν πραγματικό πλήγμα για τον πολιτισμό, άποψη την οποία έχω εκφράσει και στον πρωθυπουργό ο οποίος μάλιστα συμφώνησε μαζί μου.

Θανάσημος

Υ.Γ. Επειδή κάποιος σχολιαστής αναρωτήθηκε εάν τα αποσπάσματα είναι... γνήσια (!!!), να διευκρινίσω ότι δεν είναι... Είναι σάτιρα...

8 σχόλια:

  1. Θανάσημε, το θέμα Ντοράκης το κατέχεις καλά και το αποδίδεις καλύτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ μου Νικ, καλώς επέστρεψες!

    Είναι γεγονός ότι μόνο που τον κοιτάω τον κύριο υπουργό, εμπνέομαι... :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θανασιμε,
    Μπορεις να μου επιβεβαιωσεις πως αυτα ειναι γραμμενα στο βιβλιο? Μη με κανεις να το ψαξω περισσοτερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ????????????

    Ανώνυμε, είναι προφανές ότι αυτά δεν είναι γραμμένα στο βιβλίο, ότι δεν έχω διαβάσει το βιβλίο και ότι ούτε έχω σκοπό να το κάνω!

    Εάν κάνεις μια μικρή βόλτα στο μπλογκ, θα διαπιστώσεις πως ό,τι γράφω το γράφω για πλάκα και ότι όλοι οι σχολιαστές κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος.

    Εάν περιμένεις να βρεις εδώ σοβαρή πολιτική ανάλυση και παρουσίαση γεγονότων, λυπάμαι αλλά δεν είναι το σωστό μέρος.

    Εάν ήρθες για χαβαλέ... κάτσε να γελάσουμε :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. την ξερω τη σατυρα σου και μ αρεσει, αλλα τα εισαγωγικα σε καποια σημεια με μπερδεψαν λιγο. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θανάσημε, γεια χαρά νταν! Μόλις μεταπήδησα από το βλογ του Ίνδικτου. Πολύ καλό το κομματάκι (πάλι καλά που έβαλες τη διευκρίνηση γιατί μερικοί μπερδεύονται)!
    Σωστός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γεια σου Αντίδραση και Σεξ!

    Γαμώ τα ονόματα! Προτείνω να δοκιμάσεις και το σεξ και αντίδραση. Ελαττώνει μεν τις αντιδράσεις αλλά βελτιώνει το σεξ... :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή