Δευτέρα, Ιουνίου 16, 2008

Επώνυμα

Μια ακόμα εμπνευσμένη απόφαση του υπουργού δικαιοσύνης κ. Χατζηγάκη (ας είναι πολλές οι ημέρες της υπουργίας του), ήρθε να ταράξει τα ήρεμα νερά της ελληνικής κοινωνίας: Οι γυναίκες θα έχουν το δικαίωμα να αποφασίζουν εάν θέλουν να πάρουν το όνομα του άντρα τους ή να κρατήσουν το πατρικό τους. Μέχρι σήμερα, οι γυναίκες ήταν υποχρεωμένες να κρατήσουν το πατρικό τους. Αμέσως, διάφορες γυναικείες οργανώσεις βγήκαν στους δρόμους να διαδηλώσουν με το κεντρικό σύνθημα: «Δεν είμαι του αντρός μου».

Δεν πρόλαβαν όμως να προχωρήσουν δυο τρία τετράγωνα και πέσανε επάνω σε κουκουλοφόρες που διαδηλώνανε υπέρ του κ. Χατζηγάκη με το σύνθημα «Δεν είμαι του πατρός μου».

Στην συμπλοκή ενεπλάκησαν και οι μανάδες των κουκουλοφόρων που άρχισαν να τσακώνονται με τους μπαμπάδες που πρώτη φορά μαθαίνανε ότι ήταν κερατάδες, ενώ κάμεραμεν γυρίζανε γύρω-γύρω από τον καυγά, για να μην χάσουν τις καυτές εξελίξεις.

«Η κατάσταση αυτή είναι απαράδεκτη» δήλωσε εκπρόσωπος εκείνων που δεν είναι του αντρός τους. «Εκεί που μέχρι σήμερα μας υποχρεώνανε να κρατήσουμε το πατρικό μας, τώρα μας δίνουν το δικαίωμα επιλογής! Αν είναι δυνατόν! Μα σε τι χώρα ζούμε, τέλος πάντων;» πρόλαβε να μας πει, πριν εμφανιστεί ένα χέρι μέσα από τον καυγά πίσω της, την πιάσει από την κοτσίδα και την ξανατραβήξει πάλι μέσα. «Έλα εδώ μωρή!» ακούστηκε μια πνιχτή φωνή και αμέσως μετά η εκπρόσωπος εξαφανίστηκε.

Όταν η κυβέρνηση ερωτήθηκε γιατί προχωράει σε αυτή την απόφαση, δήλωσε ότι επειδή δεν αναγράφεται πια το επώνυμο του συζύγου ούτε στην ταυτότητα, ούτε στο διαβατήριο, πολλά ελληνικά ζευγάρια που ταξιδεύουν στο εξωτερικό, έχουν πρόβλημα να αποδείξουν ότι δεν είναι παράνομα (αλήθεια λέω, αυτό είπαν!).

Η κυβέρνηση φυσικά έχει δίκιο. Κι εγώ τις προάλλες που είχα πάει στο Αφγανιστάν, είδα κι έπαθα να πείσω τους Ταλιμπάν ότι η Μαίρη ήταν η γυναίκα μου. Στο τέλος, αναγκάστηκα να την αφήσω εκεί. Απαράδεκτα πράγματα.

Εν τω μεταξύ, πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας ζήτησε να της κάνουμε μεταγραφή τον κ. Χατζηγάκη. «Αφού από τη θέση του στην Ελλάδα μπορεί και φροντίζει για τα συμφέροντα μας, φανταστείτε τι θα μπορούσε να κάνει ως υπουργός στην χώρα μας» δήλωσε ο σεϊχης Μοχάμεντ μπιν Μεχμετ μπιν Αλι αλ Μαλκι, ενώ τοπικοί ξενοδόχοι αναρτούσανε την φωτογραφία του Έλληνα υπουργού δίπλα στις φωτογραφίες του Βασιλιά και του Διαδόχου.

Θανάσημος

7 σχόλια:

  1. ρε παιδιά μήπως υπερβάλετε λίγο?
    εγώ θα προτιμούσα να κρατήσω το επώνυμο του άντρα μου όχι μόνο επειδή είναι πιο εύηχο αλλά και για άλλους λόγους.

    1ον, όλοι στην οικογένεια(ο άντρας και τα παιδιά μου)έχουν το ίδιο επίθετο εκτός από εμένα.αδικία.

    2ον, στα σχολεία στους γιατρούς και παντού τελως πάντων γίνεται μπέρδεμα με το ποιανού μανα είναι η καθεμία, γιατί σιγά μη θυμάται ο γιατρός διπλά επίθετα σε κάθε ασθενή.

    έχω καταντήσει να με ξέρουν οι μισοί με το ένα επίθετο και οι μισοί με το άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητή μου,

    Καταλαβαίνω απόλυτα το πρόβλημα σου. Είναι άδικο να έχουν όλοι στην οικογένεια το ίδιο όνομα, κι εσύ να είσαι η μόνη που να την λένε ο/η ανώνυμος.

    Φαντάζομαι τα προβλήματα σου με τους γιατρούς.
    "Γειά σας γιατρέ"
    "Γειά σας. Είστε η κυρία;"
    "Ο/η ανώνυμος"
    "Α, ναι! Η αλκοολική"

    Νομίζω ότι ο νόμος του κ. Χατζηγάκη έγινε ακριβώς για άτομα σαν κι εσένα. Πηγαίνετε για παράδειγμα σε ένα ξενοδοχείο στο Ιραν.
    "Πως σας λένε;" ρωτάνε τον άντρα σου.
    Τους λέει.
    "Και η κυρία;"
    "Ανώνυμος"

    Άντε μετά να τους πείσετε ότι δεν είστε παράνομοι.

    Θανάσημος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να ειναι καλα ο υπουργος μας, Θανασημε.....που ακολουθει τις συγχρονες επιταγες.....βλεπε Αφγανισταν.
    Να περασει επιτελους και τη δημοκρατικη τροπολογια που επιτρεπει στη κυβερνηση....οποια γυνη διαμαρτυρεται....να τουφεκιζεται σε γηπεδο....και τα εισητηρια δια τον τουφεκισμο...να τα χορηγει η Εργατικη Εστια.
    Επιτελους ανηκομεν εις την Ανατολη!!!

    Λου, του πατρος μου και του μελλοντος ανδρος μου.

    Υ.Γ. Προσπαθησα να αποφυγω τις πολλες τελειες..................

    Καλο σου βραδυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. είτε πατρός είτε συζύγου, σε κάποιον άντρα ανήκει η γυναίκα.
    το υποδηλώνει άλλωστε και η κατάληξη -ου(πχ χαλκιάδου),-η(πχ χατζη)

    άρα ότι και να λέτε η πραγματική ανατροπή θα ήταν να αποκτήσουν οι γυναίκες επίθετα θυληκού γένους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κατά την άποψη μου, τα επώνυμα των γυναικών πρέπει να καταργηθούν μια και καλή και να επανέλθουμε στο παλιό σύστημα όπου η γυναίκα έπερνε το όνομα της από το όνομα του άντρα της: Γιώργαινα, Παναγιώταινα, Θανάσαινα, Δενθανάσαινα κλπ.

    Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να επαναφέρουμε την τάξη στην παραπαίουσα κοινωνία μας.

    Θανάσημος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θανάσημε, αυτό με το Αφγανιστάν στο οποίο κράτησαν τη γυναίκα ΣΟΥ με συγκλόνισε. Λέω να αψηφήσω τους κινδύνους και να πάω με τη γυναίκα ΜΟΥ κι εγώ μια βόλτα από κει…
    Η πρότασή σου για συνέχιση των επωνύμων των γυναικών με το ¨Γιώργαινα¨ , ¨Παναγιώταινα¨ κλπ πολλή σωστή, αφού μέχρι σήμερα λειτουργούσε άψογα και απορώ ποιος ή ποιοι και γιατί θέλουν να καταργήσουν αυτή την όμορφη παράδοση.
    Η εξέλιξη θα μας φάει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγαπητέ Συνέα,

    Πολύ ευχαρίστως να σου δώσω την διεύθυνση του ξενοδοχείου καθώς και οδηγίες πώς να φτάσεις. Το ταξίδι σας θα είναι (πως να το θέσω;) απελευθερωτικό. Θα σου πρότεινα να της δέσεις τα μάτια κατά την διάρκεια του ταξιδιού και να της πεις ότι θα της κάνεις μια έκπληξη, πράγμα που σίγουρα δεν θα είναι ψέμα!

    Θανάσημος

    ΑπάντησηΔιαγραφή